Wystawa w Pawilonie EXPO 2010

2010 Shanghai, Chiny

Projekt wnętrz i wystawy w Pawilonie Polskim na Expo 2010 w Szanghaju w założeniu miał być kontynuacją idei architektonicznej kształtującej formę i detal głównej bryły budynku, oraz przedłużeniem jej estetyki do wnętrza.
Główną oś wystawy stanowi ściana „wewnętrzna” w swojej geometrii nawiązująca do pogniecionej kartki papieru. Wytycza drogę zwiedzania wystawy, rozdziela różne strefy, jak również stanowi tło dla prezentacji multimedialnych. Ściana ta charakteryzuje się zmienną geometrią i zróżnicowaną wysokością wahającą się od 2,5-7m. Ściany boczne o podobnej geometrii razem ze ścianą „wewnętrzną” tworzą rodzaj korytarza / tunelu. Materiałem konstrukcyjnym użytym do budowy konstrukcji ściennych była fińska sklejka brzozowa.
Scenografia została zaprojektowana przez Warszawskich projektantów WWAA i Borisa Kudličkę.

Arser Wood Polska uczestniczyła w realizacji projektu jako podwykonawca dla firmy Koskisen OY. Fiński producent sklejek był odpowiedzialny za dostarczenie materiału sklejkowego użytego do budowy ścian i nadzór nad realizacją i montażem Sklejka była poddana obróbce na frezujących maszynach CNC, aby uzyskać wzór zgodny z założeniami projektowymi.